Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

Vörösbor gyógyhatásai: védi a szívet, megóv a ráktól

2017. április 14. - Dericom Writer

vorosbor.jpg

Ha mértékkel tesszük, a vörösbor fogyasztása rendkívül egészséges. Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban az orvosok azt ajánlják, hogy naponta igyunk egy pohár vörösbort az ebéd vagy a vacsora közben. Mivel erős antioxidáns hatású, megköti a rák, a gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, valamint a bőr öregedében fontos szerepet játszó szabad gyököket. Mindemellett az alkohol a demencia ellen is hatékony lehet.

A borfogyasztás egyidős az európai kultúrával, bár az írásos nyomok szerint mindenki másra, és máshogyan használta a vörös bort: a görögök főként édesítve iszogatták, míg a rómaiak leginkább gyógynövények hozzáadásával tették aromássá, mámorító hatása mellett az emésztés javítása érdekében alkalmazták. Nem csak a lakomákon került az asztalokra, hiszen, ahogyan napjainkban is előfordul, pácolására használták, vagy főzés közben adagolták az ínyencségekhez, de még a húsok tartósítósítását is vörös borral oldották meg. A középkorban még inkább elterjed a fogyasztása. Járványok, és a háborúk idején az emberek joggal nem bíztak az őrizetlen vízlelő helyekben, ezért szinte csak –még a gyerekek is− bort ittak.

A vörösbor jótékony hatásai

A vörösborban található, mérsékelt mennyiségű alkohol −etanol− kiváló értágító, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást, javítja a vérkeringést. Ennek köszönhetően a dohányzás miatt jelentkező érszűkületet is mérsékli, ugyanis rugalmassá teszi az érfalakat, segít elkerülni a stroke és más agyi katasztrófák kialakulását. Hatékony értisztító, megszabadítja az érfalakat káros lerakódásoktól (plakkosodás), csökkenti a vér LDL koleszterinszintjét. Jótékony hatását főként az endothel sejtekre fejti ki –az erek és a szívfal belső falát alkotó vékony, összefüggő réteg−, ezeknek a sejteknek a feladata a nyirok- és a vérerek közötti réteg közötti súrlódás csökkentése. A vörösbor hatóanyagai, elsősorban a fenolok, hígítják a vért, akadályozzák a vérlemezkék feltorlódását ezért rendszeres, de kis mennyiségű fogyasztása megakadályozza vér csomósodását –csökkenti a kialakulásukért felelős fibrogének mennyiségét−, tehát megóv a vérrögök okozta embóliáktól, trombózistól. A vörösborban többféle antioxidáns hatású polifenol található –ezek közül legfontosabb a rezveratrol–, melyek megvédik a szervezetet a rákot, gyulladások, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozó, a bőr öregedését felgyorsító és a ráncosodást fokozó szabad gyökökkel szemben. Különösen hatékony a vastagbélrák, a végbélrák és a tüdőrák megelőzésében, valamint az öregedés lassításában. Szintén a rezveratrolnak köszönhető, hogy a vörösbor mértékletes bevitelével megelőzhető a korral járó memóriazavar, ahogyan az Alzheimer-kór kockázata is csökkenthető. Az antioxidánsok révén az oxidatív stresszel összefüggésbe hozható a cukorbetegség elkerülésében is hasznos lehet. A vörösbor a külsőnkre is jótékonyan hat: ápolja és ruganyosabbá teszi a bőrt, szerepet kap a ráncok és hegek elhalványításában, valamint a fogszuvasodás megelőzésében.

Nem méreg, hanem méregtelenít

Vízhajtó tulajdonságának hála, a vörösbor tisztítja a veséket, csökkenti a vesehomok, és a vesekő kialakulását. Javítja a méregtelenítés hatékonyságát, felgyorsítja a toxinok távozását. Ráadásul ellentétben a legtöbb alkoholos itallal, a vörösbor csak minimálisan hizlal, sőt hozzájárul a testsúly megtartásához.

Magas vérnyomás és csontritkulás ellen

A vörösbor segít megszüntetni az elégtelen nitrogén-monoxid termelődés miatt kialakuló magas vérnyomást, míg a benne található szilícium hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez, ezáltal segít megelőzni a csontritkulást. Kifejezetten ajánlott a menopauza idején, ugyanis a vörösborban található fitoösztrogének hatékonyan védik a csontokat.

Mit mondanak a tudósok?

A vörösborban található rezveratrol klinikailag mérhető szívvédő hatására voltak kíváncsiak a Pécsi Egyetem kutatói. Negyven, infarktuson átesett beteget vontak be a kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatba, melynek során a páciensek felének három hónapon keresztül minden nap 10 mg rezveratrolt, a többieknek placebót adtak. Azoknál a betegeknél, akik rezveratrolt kaptak javult az endothel funkció,és a bal kamra diasztolés funkciója, valamint csökkent az LDL-koleszterin szintje. A Clinical Hemorheology and Microcirculation szaklapban közzétett eredmények azt mutatják, hogy a rezveratrol a vér tulajdonságainak kedvezőtlen megváltozásával szemben is védelmet nyújthat a koszorúér-betegségben szenvedők esetében.

Tudtad?

A bor nemzetközi elnevezése a latin „vinum”, ami a „vena” szóból származik. Ugyan utalhatna értisztító hatásaira, de sok nyelvész szerint eredetileg azt jelenti „szeretni”. Évezredeken keresztül a bor a szerelem, és az erotika italaként volt számon tartva, mint az egyik leghatékonyabb afrodiziákum.

Amennyiben tetszett cikkünk, akkor kérem nyomjon egy lájkot a cikkre és facebook oldalunkra, hogy később is nyomon követhesse a digitális egészségügyi forradalmat és első kézből értesülhessen a változásokról, aktualitásokról! Amennyiben szeretné véleményét a témával kapcsolatosan megosztani, vagy kérdezne tőlünk a kapcsolódó anyagokról, érdekességekről akkor kommentben nyugodtan megteheti! Köszönjük az idejét!

 

 

(forrás: vitalitas-magazin.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr912425723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása