Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

Okosodik az egészségügy

Smart healthcare

2017. október 03. - DeriCom Kft

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér egyfajta tárhelyéül fog szolgálni az egészségügyben keletkező adatok tömegének. Az információk digitális tárolása megteremti a lehetőséget különböző kigyűjtések, elemzések készítésére és az adatok közti összefüggések feltárására. Hogy mi mindenre fogjuk felhasználni ezt a hatalmas adatállományt, még kérdéses. Azt azonban bátran kijelenthetjük, hogy egy nagy lépést jelent az „okos egészségügy” felé.

A lakosság egészségi állapotával kapcsolatos adatok, azonban nem csak a beteg-orvos találkozók alkalmával keletkeznek.

Egyre divatosabbá vállnak az úgynevezett egészségügyi applikációk is, melyek szintén adatokat gyűjtenek és tárolnak a felhasználóikról.

Nemrégiben mutatta be az AEEK a MeNTA (Mobil EgészségNapló és Tájékoztató Alkalmazás), ingyenesen letölthető mobil applikációt, mely alkalmas lehet a felhasználók egészségtudatosságának növelésére, és a páciens valamint az orvos közötti kommunikáció javítására. Az applikáció különböző modulokat tartalmaz. A felhasználó vérnyomásának, vércukorszintjének, a testtömegének stb. adatait különböző naplókban tárolja. Az adatokból elektronikus nyilvántartást készít, automatikusan tendenciákat, átlagokat számol. Az információkat grafikusan és lista nézetben is megjeleníti. A MeNTA csak egy, az utóbbi időszak ilyen típusú fejlesztései közül. Ezeknek a hasznosságát a felhasználók fogják minősíteni, azonban látni kell az ezirányú innovációkkal kapcsolatosan felmerülő óriási szakadékokat is.

Először is ott van a digitális szakadék. Ez alatt azt értem, hogy a legtöbb egészségügyi ellátást az idősebb korosztály veszi igénybe, akik azonban nem rendelkeznek elegendő ismerettel az okos eszközök használatához. Másodszor ott van a jövedelmi szakadék, ami az ország egyes területein gátat szab az okos eszközök elterjedésének. Harmadszor pedig ott van az időszakadék, ami itt azt jelenti, hogy gyorsabban jelennek meg az újabb és újabb fejlesztések, mint ahogy a befogadói oldalon létrejön a használatukra vonatkozó igény.

Az egészségügyben keletkező információk digitalizációja kapcsán fontos azt is leszögeznünk, hogy egy az egészségi állapotunkkal kapcsolatos mérőszám önmagában nem több mint egy adat. Az adatok értelmezéséhez mély ismeretekre és szakmai tapasztalatra van szükség. Vagyis az egészségügy „okosítása” segíthet az orvoshiánnyal küszködő ágazatnak, de a megfelelő szakembereket nem pótolhatja. 

smart_healthcare.png

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr9012923157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása