Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

Az egészségügyi adat, mint érték

2017. december 01. - DeriCom Kft

Bátran kijelenthetjük, hogy az egészségügyi adatok és azok kezelése különös figyelmet érdemel. Az EESZT novemberi indulása óta számos felvetés született e témában. Az alább összefoglalt információkkal mi magunk is szeretnénk hozzájárulni az ez irányú kétségek eloszlatásához.

Az EESZT-be bekerülő személyes adatokhoz kizárólag a kezelő orvosok férhetnek hozzá. Ők is különböző jogosultságokkal. A rendszerben alapbeállítás, hogy elrejti a különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó dokumentumokat, mint például a pszichiátria és a bőr- és nemibeteg gondozói ellátáshoz kötődő dokumentumok, melyek csak az e szakterületeken dolgozó kezelőorvosok számára hozzáférhetőek. Azt, hogy ki és milyen szintű adatbetekintésre jogosult a kétszintű azonosítás során dönti el a rendszer. Minden egészségügyi dolgozóra be van állítva, hogy csak a végzettsége és a munkaköre által indokolt adatokat kezelhesse.

Az állampolgárok a rendszerben lévő alapbeállításokon túlmenően is állíthatnak be korlátozásokat az adataikhoz való hozzáférésre a Lakossági Portálra bejelentkezve. (DÖR) Ugyanez a felület lehetőséget ad arra is, hogy figyelemmel kísérhessék, hogy ki, mikor, milyen célból kérte le az adataikat, hiszen a rendszer minden eseményt naplóz. Így a jogosulatlan adatkezelések hamar kiszűrhetők.

A tárolt adatok elemezhetőségére a jogszabály lehetősséget ad, de csak anonimizált módon lehet kutatási vagy ágazati célra hasznosítani. Arra nincs az EESZT-n belül lehetőség mondta Vartus Gergely, az EMMI e-health koordinációval kapcsolatos feladatok miniszteri biztosa „hogy egy központi helyen, egy központi szem mindenkiről mindent lásson.”

Egy korábbi tévéadásában e témakörben vitázott Vartus Gergely miniszteri biztos, Szabó Bálint, az ÁEEK felelős főosztályvezetője és Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő. Ha érdeklődik a téma iránt, itt megtekintheti a felvételt.

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr4813408429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása