Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

A mesterséges intelligencia felhasználása az orvoslásban

2018. április 11. - DeriCom Kft

Mára olyan új technológiák jelentek meg, melyek már nem csak az ipari termelést és a gazdaságot befolyásolják, hanem az alapvető emberi gondolkozást is arról, hogy vajon mitől ember az ember.

A korábbi ipari forradalmakat az alábbiak jellemezték:

  • Ipar 1.0 - az ember többé nem kell, hogy állati erőre támaszkodjon
  • Ipar 2.0 - tömegtermelés elterjedése
  • Ipar 3.0 - milliárdok számára elérhetővé váló digitalizáció

A negyedik ipari forradalom (Ipar 4.0) legfőbb ismérve, hogy olyan technológiákat használ, melyek összekapcsolják a biológiai, a fizikai és a digitális világot. A robotika területén a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a képfelismerés, a navigáció, a mikroelektromechanikus rendszerek (MEMS-ek), érzékelők és a félvezető-technológiák fejlődése felgyorsította az innovációt.

Az IFR (International Federation of Robotics) februárban közzétett, legfrissebb statisztikái szerint 76 robot jut 10 ezer alkalmazottra a gyártóiparban. A régiók robotizáltságának rangsorában Európa az élmezőnybe tartozik. Itt átlagosan 99 robot jut ennyi dolgozóra. Az előrejelzések szerint az évtized végére az újonnan telepített robotok több mint fele már kobot lesz. A kobotok a robotok gyorsaságát és precizitását kombinálják az emberi kreativitással és intelligenciával.

Philippe Pujol Marseille 2040 című könyve az egészségügy megragadásával egy olyan jövőt fest elénk, melyben az emberek hétköznapjait algoritmusok szabályozzák, megteremtve egy hatékonyabb, ám sokkal kevésbé emberi világot. Az emberek egészségi állapotáról egy beültetés folyamatos információkat továbbít egy olyan mesterséges intelligencia felé, amely elkészíti és naprakészen tartja az adott személyről felállított a diagnózist. Ebben a jelenleg fikciónak számító jövőben az orvos funkciója csupán annyi, hogy megerősítse azt, amit az MI megállapít.

Ugye nem meglepő, hogy a világ vezető fejlesztő cégei  már dolgoznak ilyen terven. Az új rendszer részei lesznek a „szakértő páciensek”, akiknek a saját betegségükről szerzett ismeretei kiértékelést követően beépítésre és további felhasználásra kerülhetnek.

robot-3310194_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr6613826404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása