Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Jön az egységes törzskarton

2017. november 08. - DeriCom Kft

2018-ban bevezetésre kerül a törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszer. A törzskarton az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvényben meghatározott személyazonosító adatokon túl további adatokat is tartalmaz (eltérően a 18 év alatti és feletti páciensekre vonatkozóan). A jogszabály felnőttekre vonatkozóan a következő adatok bekérését írja elő:

 1. Családi anamnézis
 2. Krónikus betegségek rögzítendő adatai
 3. Klinikai vizsgálatok
 4. Szakellátók által kivitelezett vizsgálatok eredményei és időpontjai
 5. Műtétekre, kórházi kezelésekre vonatkozó adatok
 6. Dohányzásra vonatkozó adatok
 7. Szív-érrendszeri kockázat automatikus meghatározása az életkor, nem, krónikus betegségek, vérnyomás, koleszterinszint, vércukor, dohányzásra vonatkozó adatokból.
 8. Egyéb információk
  • Az Ön jelenlegi gazdasági aktivitása fő munkáját tekintve?
  • Milyen az Ön egészsége általában?
  • Véleménye szerint Ön mennyit tehet az egészségéért?
  • Táplálkozásra vonatkozó kérdések
  • Testmozgásra vonatkozó kérdések
  • Alkoholfogyasztásra vonatkozó kérdések
  • Dohányzásra vonatkozó kiegészítő kérdések
  • Lelki egészség

A biztosított részéről a 8. pont szerinti adatok szolgáltatása önkéntes lesz, erről a pácienst tájékoztatni kell majd. A törzskartonba történő bejegyzéseket követően a biztosított részére összefoglaló dokumentumot kell majd kiállítani, amelyről a beteg lemondhat. A rendeletben meghatározott  adatokat 2018. július 1-jétől számított 3 éven belül kell a törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszerbe feltölteni, azzal, hogy évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30%-ának adatait szükséges berögzíteni. A feltöltött adatokat 3 évente felül kell majd vizsgálni és a be-, illetve átjelentkezéskor, valamint egészségi alkalmassági vizsgálatok elvégzésekor a szükséges változásokat rögzíteni kell.

Most még tisztázatlan, hogy az adatokat az asszisztens is rögzítheti-e a rendszerbe, vagy ez is orvos jogosultsághoz lesz majd kötve, mint pl. az e-Receptek jóváhagyása. Azt sem lehet tudni egyelőre, hogy az érintettek (páciensek) adatvédelmi tájékoztatását ki fogja elvégezni majd, hogy a jogszabály által előírt összefoglaló igazolásnak mi lesz a kötelező adattartalma és mely adatokat fog a rendszer automatikusan átemelni a Szolgáltatási Térbe már feltöltött adatokból.

forrás: ( 28/2017. (X. 25.) EMMI rendelet)

digitization-2593196_1920.png

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr1113204717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.