Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Ki mit láthat az egészségügyi adatainkból?

2018. január 25. - DeriCom Kft

A közelmúltban számos fórum foglakozott azzal a kérdéssel, hogy milyen kockázatot jelent az egészségügyi adataink Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben történő központi tárolása.

Megpróbáljuk közérthetően megfogalmazni az ehhez kapcsolódó főbb információkat.

A legfontosabb, hogy a rendszer a legmagasabb fokú biztonsági védelemmel van ellátva.

Másod sorban az egészségügyi dolgozók körében is csak korlátozottan érhetőek el az adataink. A különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó dokumentumokat, mint például a pszichiátriai betegségeihez, szexuális úton terjedő megbetegedések kötődő dokumentumokat elrejti a rendszer, és azokat csak a szakterületen dolgozó kezelőorvos láthatja. A többi egészségügyi dolgozó is csak azokhoz az adatinkhoz férhet hozzá, amelyeket a munkaköre indokol. Például a gyógyszerész láthatja, hogy milyen kiváltatlan e-receptjeink vannak a rendszerbe feltöltve, de azt, hogy a gyógyszert milyen betegségre írta fel az orvosunk, már nem.

A rendszer alapbeállítás szerint (az imént említett betegségek kivételével) a betegek hozzájárulását feltételezi ahhoz, hogy a háziorvosuk a teljes kórtörténetüket lássa. Ezért fontos tudni, hogy ha mi ezt nem szeretnénk, lehetőségünk van ezeken a beállításokon változtatni.

dor2.jpg

Ahhoz azonban, hogy élni tudjunk az önrendelkezési jogunkkal, be kell mennünk valamelyik Kormányablakba, vagy Ügyfélkapuval kell rendelkeznünk.  Ez utóbbi esetben a Lakossági Portálra ( https://www.eeszt.gov.hu ) fellépve állíthatunk be további tiltásokat az adatainkhoz való hozzáférésre.

Ügyfélkapu nyitást kezdeményezhetünk bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy  elektronikusan ( https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio#ancor ), ha 2016. január 1-jét követően kiállított személyivel rendelkezünk.

A tiltások beállítása során fontos körültekintően eljárnunk, mivel az adatkezelési tiltások nem csak lehetőséget, hanem felelősséget is jelentenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr3613601885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.