Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Változások a számlázásban

Kötelező adatszolgáltatás

2018. június 14. - DeriCom Kft

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) változása szerint a 2018. július 1-jétől a másik belföldi adóalany számára kiállított, minimum 100 ezer forint adót tartalmazó számlák esetén adatszolgáltatást kell teljesíteni a NAV felé.

Az adatszolgáltatási kötelezettség a számlázó programmal kiállított számlák esetén azonnali, a kézzel kiállított számlák esetén 1-5 nap türelmi időt hagy a NAV az adatok feltöltésére. Magánszemély számára kiállított számlákra, és azokra, melyeknek az ÁFA tartalma nem haladja meg a 100 ezer forintot ez a kötelezettség nem vonatkozik, bár a NAV-nak nem titkolt szándéka, hogy ezt az előírást a jövőben kiterjeszti.

A NAV bírságot is kiszabhat a mulasztókra, amelynek mértéke számlánként akár 500 ezer Ft is lehet. 

A ma még papír alapú számlát használók részére a legegyszerűbb megoldás, ha áttérnek egy online számlázó programra, mert az automatikusan elvégzi ezt a kötelező feladatot.

A NAV Online Számla rendszere jelenleg még teszt üzemben működik, és a technikai leírás sincs még véglegesítve. Annyit már most is tudni lehet, hogy a vállalkozásoknak regisztrálniuk kell magukat a NAV Online Számla rendszerébe. Az éles rendszer indulásakor egy regisztrációs folyamaton kell majd végigmenni. (Csak a fejlesztőknek javasolt a regisztráció a teszt rendszerbe.) Ehhez (céges) Ügyfélkaput kell nyitni azoknak, akik még nem rendelkeznek vele. A NAV Online Számla rendszerbe egy Elsődleges és egy Technikai felhasználót kell beregisztrálni. Az előbbi a kézzel kiállított számlák manuális beküldéséhez, az utóbbi pedig a számlázó programok azonnali adatszolgáltatásához szükséges.

spying-3348575_1920.jpg

Technikai segítséget a regisztrációhoz itt kérhetnek:

NAV Infovonal 1819

Az új szabályozással kapcsolatban további részletekkel szolgál a NAV weboldala, amelyen a gyakori kérdésekre írt válaszokat gyűjtötték össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr9314047158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.