Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

A DIGITÁLIS ÖNRENDELKEZÉS (DÖR)

Az érem másik oldala

2017. szeptember 14. - DeriCom Kft

A digitális önrendelkezés lehetőségét az egészségügyi és hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény 2015. évi CCXXIV. törvényben módosított rendelkezések teszik lehetővé. E jogszabály alapján minden állampolgárnak lehetősége van rá, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT-be) bekerülő adatainak hozzáférését szabályozza.

A rendszer a legmagasabb fokú védelemmel van ellátva. Az állampolgárok adatainak elérhetőségére vonatkozó ALAPBEÁLLÍTÁS, hogy

  • az egészségügyi dolgozók a személyes – kétszintű azonosítást igénylő – bejelentkezést követően kizárólag olyan típusú adatokhoz férhetnek hozzá, amelyeket végzettségük és munkakörük indokol,
  • elrejti a különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó dokumentumokat, mint például a pszichiátriai betegségeihez kötődő dokumentumokat, melyek csak az e szakterületeken dolgozó kezelőorvosok számára hozzáférhetőek.

Bármely magánszemély ügyfélkapus regisztrációt követően és saját érvényes TAJ számával, a Lakossági Portálon, vagy bármely kormányablakban

  • korlátozásokat állíthat be a lekérdezőkre, vagy az adataira vonatkozóan, 
  • értesítést kérhet a rendszertől, ha vele kapcsolatos adat vagy dokumentum kerül az EESZT-be,
  • követheti, hogy ki kért hozzáférést az adataihoz.

A betegellátást végző orvosok által elérhető adatok függnek a személy önrendelkezésétől (engedélyeitől, korlátozásaitól). S bár a jogszabályok nem írják elő, hogy a kezelőorvosok tájékoztassák pácienseiket az adatkezelési tiltások lehetőségéről és felelősségéről, mi úgy gondoljuk, hogy az orvos szemszögéből is fontos, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az önrendelkezés során fontos körültekintően eljárni.

Azok a lakosok, akik rendelkeznek ügyfélkapuval és internetelérési lehetőséggel, azok bármikor, bárhonnan elérhetik az erre a célra kiépített Lakossági Portált.

https://www.eeszt.gov.hu

Azoknak, akik nem rendelkeznek ezekkel, a Kormányablakokban van lehetőségük élni az önrendelkezési jogukkal. Ügyfélkaput is a Kormányablakoknál lehet nyitni.

dor.png

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr3012828156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása