Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

Mi az az e-Recept?

2018. január 12. - DeriCom Kft

Megszaporodtak a megfázásos megbetegedések és ezzel párhuzamosan megnőtt azon honfitársainknak a száma, akik most találkoznak először az e-Recepttel.

Az ő tájékoztatásukra igyekszünk megválaszolni az e témában leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

  • Mi különbözteti meg az e-Receptet a papír alapú vénytől?
  • Mi az a felírási igazolás?
  • Szükség van-e e-Személyire az e-Recept kiváltásához?
  • Ki válthatja ki a beteg számára a felírt készítményeket?

erecept_1.png

Először is fontos tisztázni, hogy az e-Recept bevezetésével a papír alapú vények nem szűntek meg. Bizonyos speciális esetek indokolják a megtartásukat. Például, ha az orvosnak a beteg otthonában kell receptet írnia. A papír alapú vényeken szerepelő adatok a patikában, a gyógyszerek kiváltásakor kerülnek feltöltésre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT).

Ha az orvos viszi fel az adatokat ebbe a központi rendszerbe, vagyis elektronikus vényt rendel (e-Receptet ír), akkor a beteg egy felírási igazolást kap, ami úgy néz ki mint a papír alapú vény, ám egy plusz vonalkódot is tartalmaz. A felírási igazolás azt a célt szolgálja, hogy a beteg ne csak akkor lássa, hogy mit írtak fel neki, ha belép a Lakossági Portálon a saját fiókjába.

A felírási igazolás alapján ugyanúgy, mint eddig, mindennemű azonosítás nélkül a beteg, vagy bárki más, rokon, ismerős kiválthatja a patikában a rendelt készítményeket. Az újdonságot az jelenti, hogy az e-Receptre felírt gyógyszereket, a beteg saját maga számára akkor is ki tudja váltani, ha nincs nála a kiállításkor kapott felírási igazolás. Elektronikus vény esetén elegendő, ha a TAJ kártyájával és a személyi igazolvánnyal, vagy ha rendelkezik vele, akkor az e-Személyi igazolványával és az ahhoz tartozó pin-kódjával igazolja magát a beteg a gyógyszertárban. Ez alapján a gyógyszerész le tudja kérni az EESZT-ből, hogy milyen még ki nem váltott e-Receptjei vannak, és ki tudja adni a szükséges készítményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr2613568269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása