Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

Menteni, menteni, menteni!

tanácsok a mikénthez

2018. március 14. - DeriCom Kft

Ha adatmentésről van szó, akkor az első és legfontosabb szabály, hogy nem elég az adatokat ugyan arra a merevlemezre lementeni, amelyiken egyébként is dolgozunk. Ugyanis az adatvesztések több mint harmadáért a merevlemez meghibásodása felel, a szoftveres és a felhasználói beavatkozásból következő incidensek ketten együtt is „csak” az összes információvesztés negyedét teszik ki.

De akkor mire mentsünk? Az adatok mentésére több megoldás is kínálkozik. Hogy melyiket válasszuk, annak az eldöntéséhez célszerű a következő szempontokat figyelembe vennünk. Mennyi adatot akarunk a gépünkről lementeni? Mennyi időt és pénzt tudunk ráfordítani? Illetve, hogy a lementett adatokat szeretnénk-e más eszközről is elérni?

Az egyik lehetséges megoldás, ha egy pendrájvra vagy egy memóriakártyára írjuk ki az adatokat. Bár már ezekből is kapható akkora tárhely kapacitással rendelkező is, ami vetekszik egyes merevlemezekkel, de azért csak akkor javasoljuk, ha viszonylag kevés adatot akarunk átmozgatni egyik eszközről a másikra.

Ennél egy kicsit „komolyabb” megoldásnak tekinthető, ha az adatokat egy külső wincseszterre írjuk ki. Ezek jellemzően 1 – 3TB méretűek, elég sok adat elfér rajtuk. Általában saját szoftver tartozik hozzájuk, de azt elég egyszer felinstalálni, azt követően a mentés már egy gombnyomással indítható.

pendrive.jpg

A következő lépcső a NAS (Network Attached Storage) használata, vagyis a hálózati mentés. A NAS, olyan mint egy kis központi számítógép saját operációs rendszerrel. Adatmentés mellett akár hálózati meghajtóként is funkcionálhat, vagyis eleve oda menthetjük dokumentumainkat. Jellemzően a NAS-ok képesek tükrözéssel (RAID 1) tárolni a beléjük áramló információt, növelve ezzel az adattárolás biztonságát. Mivel a NAS-okat közvetlenül a hálózatra (routerre, switch-re) lehet csatlakoztatni, ezért nem szükséges egy PC folyamatos futtatása ahhoz, hogy az adatainkat bárhonnan bármikor el tudjuk érni. Ezt egy fokkal nehezebb beállítani, mint egy külső vincsesztert, viszont a beállítást követően nagyobb kényelmet és jobb kihasználhatóságot biztosít.

nas.jpg

Ennél is nagyobb kényelmet nyújtó lehetőség a felhőszolgáltatás igénybevétele. Hogy miért?  Mert nem nekünk kell megvásárolnunk, telepítenünk és üzemeltetnünk. Nincs helyhez és eszközhöz kötve a használata, csupán internetre és webböngészőre van szükség az eléréséhez. Ami mégis sokakat visszatart a felhőszolgáltatások használatától, az az, hogy aggódnak amiatt, hogy esetleg más is hozzáfér a feltöltött adataikhoz. Ezt hivatott meggátolni az adatok „titkosítása”, ami egy két lépcsős azonosítással megoldható. Ez azt jelenti, hogy nem csak egy felhasználó név és jelszó páros kell a belépéshez, hanem egy másik eszköz is hozzá van kapcsolva a felhőben lévő fiókunkhoz. Például egy e-mail fiók vagy egy telefonszám, ahová a rendszer megerősítő e-mailt vagy SMS-t küld, amire szintén szükség van a belépéshez.

cloud.jpg

Amiről eddig még nem esett szó, az a sebesség kérdése. Az USB-n keresztül csatlakoztatott eszközökre az ott használt adatátviteli technológia miatt lassabban tudunk adatokat átmásolni, mint a LAN-on csatlakoztatott eszközökre. Ezért ha az idő fontos paraméter a számunkra, célszerű ez utóbbi megoldások valamelyikét választani.

A jól kiválasztott megoldás mellett a másik legfontosabb dolog, a rendszeresség.  Rendszeres mentéssel sok felesleges munkától és idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ezért érdemes időt és energiát áldoznunk rá.

A DeriCom szoftvercsaládjának a legújabb tagja a modern webes technológiáknak köszönhetően az adatmentés terhét leveszi a felhasználói válláról. Így nekik elegendő a szakmai feladataikkal törődni.

Ha szeretné adatait biztonságban tudni, de nem kíván az adatmentésekkel bajlódni, válassza az MMProNet medikai szoftverünket!

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr8213736656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása