Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

A horkolás halálos lehet, de mi a technika válasza a 21. században a problémára?

2017. február 12. - Dericom Writer

apnoe.jpg

Azt hiszem egy olyan támát veszünk most elő, amely sok Magyar háztartásban előfordul. Méghozzá a Horkolás témakörét. Aki kicsit is böngészett már a témaban az interneten az tudja, hogy az obstruktív alvási apnoé a Magyar lakosság 2-4 százalékát érinti, akiknek 5-10 százaléka súlyos állapotú. Vagyis a kutatások szerint jelenleg hazánkban 200.000 – 400.000 ember szenved obstruktív alvási apnoé szindrómában, akik közül minden ötödiknek-tizediknek súlyos az állapota. Mit kell tudni a horkolásról és az alvási apnoé betegségről és hogyan lehet gyógyítani és kezelni, erről viszont már egyre többet hallani minden média platforomon Van aki, az alvásvizsgálatra vannak akik mindenféle kütyükre esküsznek. Mi inkább most a kütyük világát mutatnánk be nektek kedves olvasóink. Vajon kinek van igaza? Merre halad a tudomány és a Digital-Health a horkolás és alvási apnoé témakörben, cikkünkben erre keressük a választ.

Az alvási apnoé egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli". Az alvási apnoé-nak két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoé, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoé, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoé keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoé-ról beszélhetünk.

Az obstruktív alvási apnoé két-háromszor nagyobb gyakorisággal alakul ki idősebb felnőttekben és kétszer gyakoribb férfiakban, mint nőkben. Az alvási apnoé kezelése során egy olyan készülék alkalmazása válhat szükségessé, amely nyitva tartja a légutakat, de az is lehet, hogy az orr, a száj, illetve a torok területéről távolítanak el szövetet, megkönnyítve a levegő áramlását az éjszaka folyamán.

Az alvási apnoé tünetei: Az obstruktív és a centrális alvási apnoé tünetei átfedést mutatnak, ezáltal a diagnózis pontos felállítása nehéz lehet. Az obstruktív és a centrális alvási apnoé leggyakoribb tünetei az alábbiak. Fokozott napközbeni fáradtság érzés, álmosság. Hangos horkolás. Az alvás során időszakosan kialakuló légzésmegállás. Hirtelen légszomjra való felébredés. Száraz szájjal illetve torokfájással való ébredés. Reggeli fejfájás. Rossz alvás. Az obstruktív alvási apnoé-ra inkább jellemző a zavaró horkolás, míg a légszomjjal való ébredés gyakoribb a centrális típusú alvási apnoe-ben.

Elég rémisztően hangzik ugye?...éppen ezért most nézzük mi a technika válasza a fenti tünetekre?

Meg kell veletek osztanom azt a tényt is kedves olvasóink, hogy bizony engem sem kímél a természet horkolás témakörben és bizony számos kütyüt próbáltam már magam is. Éppen ezért nem csak az irodalmi, hanem a pragmatiuks oldalt is meg tudom mutatni nektek. A legszebb az egészben, hogy a termékkínálat elég széles és minden gyártó "klinikailag igazolt", vagy NASA által letesztelt, garantált horkolásmentességet ígér. Azért ne dőljünk be a reklámnak, jól hangzanak, inkább törekedjünk a racionalitásra, mivel a problémakör is összetettebb.

1. Az egyik kedvencem az orrtágító volt. Ezzel kezdtem a horkolás elleni pályafutásomat én is és be kell valljam nektek, iszonyatosan kellemetlen volt a viselése. Egy fura szilikon szerű anyagból készül, de mégis picit merev. Az tény, hogy kitágította az orlyukakat és kisebb tölcsérekké alakította, de sajnos a tesztemen elbukott. A családom nem tapasztalt változást, viszont gazdagabb lettem egy tapasztalattal és egy fájó orral a viselése után.

images_1.jpg

2. A kedvencem a horkolásgátló óra. Láttam egy Facbeook kampányban és gondoltam végre eljött az én időm. Meg is rendeltem magamnak egyet belőle és nagy reményekkel vágtam neki a viselésének, mondván végleg leszámolok a horkolással. Meg kell hagyni, hogy a webshop nagyon ügyes marketinggel csábította a vásárlókat és engem is megtalált. Az óra szerű készülék egy gagyi műanyagból készült újabb távolkeleti csoda, amelynek van egy szövet óraszíjnak nem nevezhető tartó szerkezete. A funkció lényege, hogy 0-7 fokozatig lehet változtatni az erősségét a mini áramütésnek. Nagyon kis cseles mini sokkoló, amely álmodban, ha horkolsz pozícióváltásra késztett. Az első pár éjszaka után kiderült, hogy a tuti zselé, ami ráilleszthető az aljára, hogy jobban vezesse az ingerületet, valójában elég hamar elveszett álmomban és azóta sem találtam meg. DE nem baj, mert a webshoppból lehet rendelni utánpótlást! kb 3 naponta kellett miniceruza elemet cserélnem benne így nem volt túl gazdaságos sem. Arról nem beszélve, hogy igen borsos áron adják akciósan a webshopokban ezt gagyi műanyag órácskát. Szóval én befürödtem vele kicsit úgy érzem, mert már eléggé megszokatam a minisokkolót és továbbra is horkolok tőle ha viselem. A csalódást gondoltam nem lehet fokozni és láttam, hogy hazai kínai boltokban is megtalálható 1/4 áron. Szóval ez az én 0-ik típusú találkozásom az órával.

881_horkolasgatlo-ora-snore-stopper_4749-800x800.jpg

3.Léteznek és elérhetőek a piacon az úgynevezett CPAP, BiPAP alvásterápiás készülékek is, amelyek használatát az orvostudományban előszeretettel javasolják. Nyilván ennek hasznosságát nem lehet megkérdőjelezni, hiszen az oxigén ellátás tökéletes biztosítása valóban kulcs fontosságú a horkolás és az alvási apnoé esetén. Bár külalakja a maszkokkal kiegészítve elég félelmetesnek tűnik elsőre és olyan, mintha egy mozivásznon megjelenő vírustámadás utáni akció film orvos dokotoraivá válnánk a viselésével. Azt, hogy ebben hogyan lehet aludni, ezt csak az tudja elmondani, aki már próbálta. Igazából az egészségünk érdekében sokféle alkalmazkodásra képes az ember és éppen ezért mindenkinek az a segítség, amiben ő is hisz. A szépséghibája a külalakján kívül talán csak az, hogy sokszázezer forintba kerülnek ezek a készülékek. Az orvosok hisznek benne és tudják, hogyan fordíthatod előnyődre a készüléket ezért, ha úgy döntessz, hogy ezt választod, azért érdemes megkérdezni róla egy szakembert!

 sleep-apnea-treatment-cpap-use.jpg

4. A digitális forradalom ugyan úgy foglalkozik a témával és számos fejlesztés zajlik a világban. A következő applikációt elsősorban a prevencióban használják. A lényegi működése, hogy éjszaka az ágyunk mellé helyezve rögzíti a telefonunk a lélegzetvéteélünket és folyamatosan monitorozza azt. Ennek segítségével, azonnali választ kaphatunk arra, hogy vajon mi szenvedünk-e alvási apnoéban? Az első tesztek azt mutatják, hogy az eszköz nagyon jól bevált és hiteles adatokat tud szolgáltatni. Az applikáció könnyen kezelhető és segít a kezelőorvos számára is, hiszen egy telefonba épített alvásvizsgáló eszközzé avanzsálja készülékünket. Ne felejetsük el, hogy felismerni mindig a legfontosabb! Mivel minden platformra elérhetővé tették Android, IOS stb, így biztosan fogunk mi is hamarosan találkozni ezzel az applikációval!

Nyilván való, hogy nem tudunk minden eszközt bemutatni cikkünkben és nem is a tudományos értekezés volt vele a célunk, sokkal inkább a figyelemfelkeltés! Az viszont tisztán látható, hogy a horkolás és az alvási apnoé kezelésével és megelőzésével foglalkozó, a fejlesztőik által forradalminak gondolt eszközök léteznek már a piacon. A lényeges különbséget a funkcionalitás, a szakmai befolyás és az ár egyaránt meghatározza.

Egészségügyi informatikai fejlesztő cégként tisztán látjuk, hogy a pragamtikus trükkös kütyük korszakát hamarosan, át fogja venni a digitális technológiára épülő mobilapplikációk és high-tech eszközök kora. Ahogyan azt korábban emlegettük már az egészségügyi fejlesztések nagyüzemben zajlanak a világban és egyre inkább a felhő alapú megoldásokra és a mobilitásra építenek. Olyan világban élünk, ahol a világnépesség jelentős hányadát érintik betegségek, amelyek élethosszig elkísérik sokszor az elszenvedőjét. Azt ajánljuk, hogy mindenki kövesse nyomon a fejlődést saját érdekében is, hiszen ezen eszközök célja alapvetően a prevenciót tartja a legfontosabb üzenetnek, de ha már cipelünk valamely népbetegséget mi is a vállunkon, akkor pedig könnyítikhetik a tüneteink felismerését és kezelését. Az egészségügy digitális forradalma egyre inkább be fog gyűrűzni a mindennapjainkba, ezért álljunk készen rá, mert sokat segíthet a tudás és az információk naprakész ismerete majd a mgfelelő eszközök kiválasztásában! Mindenkinek horkolásmentes napokat kívánunk!

Amennyiben tetszett cikkünk, akkor kérlek nyomj egy lájkot a cikkre és facebook oldalunkra, hogy később is nyomon követhesd a digitális egészségügyi forradalmat és első kézből értesülhess a változásokról! Amennyiben szeretnéd véleményed a témával kapcsolatosan megosztani, vagy kérdeznél tőlünk a kapcsolódó anyagokról, érdekességekről, akkor kommentben nyugodtan megteheted! Köszönjük az idődet!

 

 

 

 

forrás:youtube.com, google kép,webbeteg (alvási apnoé)

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli". Az alvási apnoe-nak két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoe-ról beszélhetünk.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/apnoe/221/mi-az-alvasi-apnoe
Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli". Az alvási apnoe-nak két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoe-ról beszélhetünk

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/apnoe/221/mi-az-alvasi-apnoe

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr3812249072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása