Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

Az e-Recept fogadtatása

2018. február 05. - DeriCom Kft

Felmérések szerint a 75 év felettiek átlagosan 4-5 társbetegséggel küzdenek. Ez akár 10-12 gyógyszer együttes szedését is jelentheti. Az érintettek különböző betegségeiket, különböző kezelőorvosok gondozzák, akik nem feltétlenül konzultálnak egymással. Ennek következtében nem derül fény sem az egyes gyógyszerek kölcsönhatásaira, sem az egyes hatóanyagok túladagolására. Sok esetben még a betegek háziorvosa sem tudja, hogy a páciense miket szed. Nem egyszer a gyógyszer-mellékhatásokat újabb gyógyszerekkel igyekeznek kezelni. Az így bekövetkező életminőség romláshoz még a gyógyszer kiadások felesleges emelkedése is társul.

Az e-Recept bevezetése megoldást jelenthet a problémára, mivel a betegellátás során az orvos megtekintheti a betegnek máshol felírt recepteket. A rendelőkben használt szoftverek lehetővé teszik, hogy az orvosok, a megfelelő azonosítást követően belépjenek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), és a beteg önrendelkezésének megfelelően (DÖR) megtekintsék a páciens egészségügyi adatait, és rögzítsék az aktuális egészségügyi ellátásokkal kapcsolatosan keletkező új információkat. Mi több, az EESZT-nek köszönhetően arra is fény derülhet, ha a páciens több orvosnál is felirat bizonyos készítményeket, vagy ha a várt állapotjavulás azért marad el, mert a beteg nem váltja ki az orvos által rendelt gyógyszereket. Az e-Receptre felírt készítményeket is kiválthatják a beteg hozzátartozói az orvos által kiadott felírási igazolás alapján. Ez az igazolás nemcsak a kiváltást könnyíti meg, hanem tájékoztatásul is szolgál a beteg, illetve a hozzátartozói számára a felírt készítményekről.

Érdemes tehát a pácienseknek is megbarátkozni ezzel az újítással, hiszen számos előnnyel jár a számukra.

18020502.jpg

Az egészségügy digitalizációjának folytatása további olyan szolgáltatásokat tesz majd elérhetővé, mely kényelmesebbé teszi a betegellátást.  Például ha egy vizsgálat során az orvos úgy dönt, hogy további egészségügyi szolgáltatásra van szükség, akkor rögzíti az EESZT-be az elektronikus beutalót, és az ellátó intézmény szabad időpontjai közül a pácienssel egyeztetve le is foglalhatja  a neki megfelelőt.

Az EESZT akkor fogja a vele szemben támasztott elvárásokat valóban teljesíteni, ha minél többen használják, minél több adat kerül strukturáltan a rendszerbe, és minél több külső rendszerrel lesz összeköttetésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr213635188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása