Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

Kipróbáltuk az új EESZT-t belülről, működés közben! Íme az eredmény!

2017. február 21. - Dericom Writer

Kihirdetése és megjelenése óta számos cikk és vélemény látott már napvilágot az EESZT kapcsán. Az is tény, hogy média képviselői is kiemelten folgalkoznak az új EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) rendszerrel. Természetesen mi is górcső alá vettük az új fejlesztést. Lakossági bejelentkezéssel elértük és belülről is megvizsgáltuk milyen lehetőségeket és plusz szolgáltatási többletet nyújt a felhasználóknak ez az új webes felület? Melyek azok a legfontosabb funkciók, amivel találkozunk a használata során? Mit érdemes tudni és mivel legyünk tisztában, mielőtt regisztrálunk a felületre? A továbbiakban a felületről lementett képekkel és rövid kommentekkel személtetjük a működését.

 eeszt7.jpg

Ahogyan az első képen ez látható is a bejelnetkezést követően 3 db menüpont fogad bennünket. A főoldal, ahol általános leírást találhattunk magáról az EESZT rendszerről, az Önredelkezés menüpont és nyilvános kódtörzsek. Mi az önrendelkezés részét fogjuk kicsit jobban kifejteni, hiszen ez lesz számunkra is a legfontosabb felület, ahol interaktívan intézhetjük majd egészségügyi ügyeinket.

Cikkünk legelső képe fogad bennünket az önrendelkezés menüben. Négy különböző dolgot tehetünk, ha már ide megérkeztünk. Amint az a képen is látszik zölddel kiemelve található az alapállapot, az egyszerűsített rendelkezéssel szabályozott állapot, az összetett rendelkezéssel szabályozott állapot és a hozzáférést teljesen tiltó állapot. Jobb oldalon is van egy menü, amely szintén négy elemet tartalmaz. Felülről lefelé haladva tájékoztatás hozzáférés korlátozásáról, nyomtatás, modulonkénti adatkezelési tiltás és az egyéni engedély megadása.

eeszt2.jpg

Miután megnéztem, hogy mit állított be nekem a rendszer az alapállapoti rendelkezésekre kattintva ezzel a képernyővel találkoztam. Itt gyakorlatilag többféle betegségre, illetve egyéb érdekes beállításra bukkantam. (Pl: fogyatékosságok, fejlődési rendellenességek, nemi identitással kapcsolatos eltérések) Mivel próbálok objektív maradni a témában, így most abba nem mennék bele, hogy semmiféle engedélyezést, amely alapból be van állítva a rendszerben nem kérdeztek meg tőlem, szimplán csak beállították. Ami számomra érdekes még, de valahol érthető is, hogy pl: a nemi identitástól való eltérések kifejezés, mit keres itt? Egyébként gondolom a HIV/ADIS kérdéssel összefüggésben szerették volna szerepeltetni. A lényeg, hogy itt tájékozódhatunk az engedélyezett területekről, amelyek szerint adatainkat kezelni fogják a jövőben.

eeszt3.jpg

Elég egyértelmű a következő felület a sorban lefelé haladva, ahol is mi a fenti alapállapot beállításait, amelyet a rendszer generált felülírhatjuk egy lenyíló menürendszer segítségével. Itt gyakoraltilag azokat a korlátokat adhatjuk meg, amelyek szerint engedélyezzük a felület számára a hozzáférhetőséget és az adatkezelést területek szerint.

osszetett_rendelkezesek.jpg

Az utolsó kategóriában öszetett rendelkezéseket, szabályokat állíthatunk be, amelyekben az adott kategória típusokhoz hozzárendelhetjük, hogy ki és milyen adatokhoz kaphat hozzáférést. Ez a felület alkalmas arra is, hogy különböző jogosultságokat adjunk a lekérdezőnek.

modulonkenti_adatkezelesi_tiltas.jpg

 A rendszermodulokat egységesen is letilthatjuk a láthatóság elől, illetve engedélyezhetjük az adatok beküldését és lekérdezését. A lenyíló menüben alapvetően 3 funkciót helyeztek el a készítők, amelyeknek a gyorsítás volt valószínűleg a célja, hogy ne kelljen egyenként letiltani, vagy engedélyezni bizonnyos modulokat az önrendelkezésben. Ez a menüpont az önrendelkezés oldal menüjében kapott helyett.

egyedi_engedelyek.jpg

Szintén az önrendelkezés oldal jobb menüjében találjuk ezt a menüpontot az egyedi engedélyek kezelését. Alapvetően előfordulhat olyan eset is, amikor nem akarjuk, hogy bizonyos adatainkhoz huzamosabb ideig hozzáférhessenek, így adott napra szóló egynapos engedélyeket is rendelhetünk hozzá különböző személyekhez. Első lépésben ki kell választanunk az adott orvost a keresőben, majd választunk hozzá egy kategóriát, időpontot és adhatunk is mellé egy indoklást. Ennyi az egész! Gyorsan és egyszerűen kezelhető a felület.

szemelyes_informaciok.jpg

Az önrendelekezés főmenü második pontja a személyes információk, amely talán a legegyértelműbb az összes közül. Itt egyszerűen megadunk egy értesítési e-mail címet, ahol a történésekről kapunk jelzést, amint valami változás történik a profilunkban. Adat, dokumentum stb. Itt érdemes olyan címet megadni, ami esetleg bármely okos eszközünkön is elérhető és napi szinten aktív, hogy ha szükséges, akkor be tudjunk avatkozni.

adatkezelesi_naplo.jpg

A harmadik menüpont a főmenüben egyszerűen arra hivatott, hogy listázza az összes bejelentkezést az EESZT-ben. Könnyedén nyomon követhetjük, hogy ki és milyen módosításokat hajtott végre a rendszerben? Ennek a funkciónak inkább az információ közlés a lényege, éppen ezért ezzel maximum annyi dolgunk lehet, hogy monitorozni tudjuk vele az információáramlást.

ertesitesek_beallitasa.jpg

Ez a menüpont szorosan kapcsolódik a személyes információk megadásához, annyi eltéréssel, hogy itt megadhatjuk milyen esetekben kérünk értesítést a rendszertől. Nem sok variációnk van éppen ezért ez a felület is könnyen értelmezhető. Valamint, ha nem adtunk meg a személyes információknál e-mail címet, akkor nincs mit értelmeznie a rendszernek ilyenkor.

Az önrendelkezésen kívül még van egy nyilvános kódtörzsek menüpontunk is, amely egyszerű halandónként nehezebben értelmezhető, de alapvetően ennek csak az a célja, hogy lássuk a  rendszer milyen nyilvános kódtörzseket vesz figyelembe a műkédésében. Mik azok az adatok és elnevezések kódtörzs szinten, amelyek ebben a rendszerben értelmezhetőek és beállíthatóak? Ez inkább fog az orvosainknak többet mondani, mint nekünk.

Összeségében végére is értünk a mi kis tesztünknek. Annyit még érdemes lehet talán elmondani, hogy az ügyfélkapus bejelentkezés után sokszor kidobott a rendszer és csak sokadjára sikerült viszonylag stabilabban bennmaradnunk. Éppen ezért próbálkozzunk kitartótan, főleg mivel még zajlik javában a tesztüzem.

Nyilván, mint fejlesztő cég nem tudunk amelett sem elmenni, hogy a design és használhatóság kettőse, hogyan muzsikál együttesen. Szerintünk a felület könnyen értelmezhető és abszolút a "make it simple" csináld egyszerűen elvet követi és nincsenek bonyolult megoldások benne. Ez egyébként teljesen elfogadható, mert idősebb szüleink is másképpen tudják majd használni a gyakorlatban és más gyorsasággal a fiatalabb generáció. Ez mindenképpen mellette szól, hogy elsőre is könnyen kezelhető a felület. Kifejezetten felhasználó barát. Az aprócska belépési nehézségeket, ha kiküszöbölik a fejlesztők, akkor hamar rá fogunk jönni a működésére. A design is egyszerű semmi túlcizelláltság nincs benne, de talán ennek a felületnek nem is egy reklámhordozónak kell lennie, sokkal inkább szolgálja a rendeltetését, amiért lefejlesztették.

Az is biztos, hogy fogunk még hallani változásokról és módosításokról, hiszen minden tesztüzem lényege egy kicsit az is, hogy nézzük meg a közvélemény mit szól hozzá és mit mutat különböző terhelési fázisokban? Az erkölcsi, etikai és politikai üzenetét nem szerettük volna firtatni ebben a cikben, de egy dolog biztosan látszik, hogy minél többen fogják majd használni, annál inkább lesznek pozitív és negatív észrevételek az EESZT kapcsán.

Amennyiben tetszett cikkünk, akkor kérem nyomjon egy lájkot a cikkre és facebook oldalunkra, hogy később is nyomon követhesse a digitális egészségügyi forradalmat és első kézből értesülhessen a változásokról, aktualitásokról! Amennyiben szeretné véleményét a témával kapcsolatosan megosztani, vagy kérdezne tőlünk a kapcsolódó anyagokról, érdekességekről akkor kommentben nyugodtan megteheti! Köszönjük az idejét!

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr5212276393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása