Tartsa kézben Praxisát! - Tartsa kézben egészségét!

Dericom official

Jön az egységes törzskarton

2017. november 08. - DeriCom Kft

2018-ban bevezetésre kerül a törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszer. A törzskarton az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvényben meghatározott személyazonosító adatokon túl további adatokat is tartalmaz (eltérően a 18 év alatti és feletti páciensekre vonatkozóan). A jogszabály felnőttekre vonatkozóan a következő adatok bekérését írja elő:

  1. Családi anamnézis
  2. Krónikus betegségek rögzítendő adatai
  3. Klinikai vizsgálatok
  4. Szakellátók által kivitelezett vizsgálatok eredményei és időpontjai
  5. Műtétekre, kórházi kezelésekre vonatkozó adatok
  6. Dohányzásra vonatkozó adatok
  7. Szív-érrendszeri kockázat automatikus meghatározása az életkor, nem, krónikus betegségek, vérnyomás, koleszterinszint, vércukor, dohányzásra vonatkozó adatokból.
  8. Egyéb információk
    • Az Ön jelenlegi gazdasági aktivitása fő munkáját tekintve?
    • Milyen az Ön egészsége általában?
    • Véleménye szerint Ön mennyit tehet az egészségéért?
    • Táplálkozásra vonatkozó kérdések
    • Testmozgásra vonatkozó kérdések
    • Alkoholfogyasztásra vonatkozó kérdések
    • Dohányzásra vonatkozó kiegészítő kérdések
    • Lelki egészség

A biztosított részéről a 8. pont szerinti adatok szolgáltatása önkéntes lesz, erről a pácienst tájékoztatni kell majd. A törzskartonba történő bejegyzéseket követően a biztosított részére összefoglaló dokumentumot kell majd kiállítani, amelyről a beteg lemondhat. A rendeletben meghatározott  adatokat 2018. július 1-jétől számított 3 éven belül kell a törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszerbe feltölteni, azzal, hogy évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30%-ának adatait szükséges berögzíteni. A feltöltött adatokat 3 évente felül kell majd vizsgálni és a be-, illetve átjelentkezéskor, valamint egészségi alkalmassági vizsgálatok elvégzésekor a szükséges változásokat rögzíteni kell.

Most még tisztázatlan, hogy az adatokat az asszisztens is rögzítheti-e a rendszerbe, vagy ez is orvos jogosultsághoz lesz majd kötve, mint pl. az e-Receptek jóváhagyása. Azt sem lehet tudni egyelőre, hogy az érintettek (páciensek) adatvédelmi tájékoztatását ki fogja elvégezni majd, hogy a jogszabály által előírt összefoglaló igazolásnak mi lesz a kötelező adattartalma és mely adatokat fog a rendszer automatikusan átemelni a Szolgáltatási Térbe már feltöltött adatokból.

forrás: ( 28/2017. (X. 25.) EMMI rendelet)

digitization-2593196_1920.png

A bejegyzés trackback címe:

https://dericom.blog.hu/api/trackback/id/tr4513204717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása